Anja Borman – Tekstservice Nederlands

Anja Borman corrigeert en redigeert Nederlandstalige teksten. Ze is door Petra Niemeijer genomineerd als ondernemer van de maand. Petra: “Met Anja heb ik een leuk gesprek gehad onder andere over websites, en teksten, natuurlijk ;-). Ik vind het mooi om te zien hoe haar ogen gaan glinsteren als ze vertelt over het redigeren van teksten. Van haar zou ik graag iets meer weten, en daarom wil ik haar graag nomineren voor Ondernemer van de Maand!”

Tekstservice Nederlands

Tekstservice Nederlands

Mijn bedrijf heet Tekstservice Nederlands. Ik corrigeer en redigeer Nederlandstalige teksten, bijvoorbeeld voor studenten of mensen die een boek willen uitgeven. Behalve dat ik taalfouten verbeter, zorg ik dat de tekst duidelijk is en prettig leest. Ik merk dat door het enthousiasme en de gedrevenheid van de schrijvers hun verhaal niet altijd uit de verf komt.  Mijn streven is om elke tekst waaraan ik mag werken, zo te verbeteren dat de schrijver denkt: ja, zo had ik het inderdaad bedoeld.

Doeltreffende boodschap

Ik werkte al als freelance auteur voor Noordhoff Uitgevers – dat doe ik nog steeds – en daarnaast was ik tijdelijk in dienst van twee werkgevers. Mijn werk bestond onder andere uit teksten corrigeren en redigeren. Dat deed ik met veel plezier: als Neerlandica houd ik van taal. De stap naar een eigen bedrijf(je) leek groot, maar in de praktijk viel dat mee. Deze vorm past goed bij het soort werk dat ik graag doe, namelijk mensen helpen hun boodschap correct en doeltreffend te verwoorden. Door voor mezelf te beginnen kon ik meer mensen helpen en me in meer verschillende onderwerpen en tekstsoorten verdiepen. Dat maakt het werk interessant: ik leer zelf ook bij over verschillende onderwerpen en de variatie houdt me scherp. 

Tekst corrigeren en redigeren 2.0

Natuurlijk hanteer ik de beruchte ‘rode pen’, maar dat is gelukkig niet het enige. Ik ben een meedenker. Ik wil samen met mijn opdrachtgever het beste resultaat bereiken. Zelfs wat goed is, maak ik beter. Dat betekent dat ik zo nodig overleg en bij twijfel of onduidelijkheden kritische vragen stel, zodat de tekst uiteindelijk in alle opzichten klopt. Dat dit wordt gewaardeerd, merk ik aan de reacties die ik krijg. Vaak krijg ik te horen dat het zo fijn is dat ik me echt in de tekst heb verdiept en dat de toon van mijn opmerkingen prettig is.

Open Coffee Haren

Het soort werk brengt met zich mee dat ik meestal alleen werk. Dat is geen probleem, maar de enige die ik ‘bij het koffieapparaat’ of ‘in de wandelgangen’ tegenkom, ben ik zelf … De Open Coffee is dan ook een mooie gelegenheid om het werk te onderbreken en anderen te ontmoeten. Het is ook best verfrissend om af en toe even uit mijn taalbubbel te stappen.

Wat me opvalt aan de Open Coffee, is de ongedwongen sfeer. Met een kop koffie en wat lekkers van Daphne erbij raak je gemakkelijk aan de praat. Daar helpen de inspirerende en leerzame presentaties aan het begin van elke bijeenkomst ook bij. Verder is er de online community. Dat onlinenetwerk moet ik nog een beetje ontdekken.

Drijfveren van andere ondernemers

Netwerkbijeenkomsten zijn voor mij niet pas geslaagd als ze iets concreets hebben opgeleverd. Ik heb de Open Coffee Haren nu twee keer bezocht en heb een paar gezellige ochtenden gehad met leuke gesprekken. Het is interessant om te horen wat anderen doen. Er is zo veel veelzijdige bedrijvigheid in en rond Haren! Van zangeres tot marketingcoach, van wandelcoach tot boekhouder en nog veel meer. Daar wil ik nog veel meer van ontdekken.

Inspirerende samenwerkingen en ontmoetingen

Naast een aantal bekenden, Jan Jaap Harmens en Samira Ahale, van wie ik haar eerste boek mocht redigeren, sprak ik onder anderen Petra Niemeijer, die vorige maand ondernemer van de maand was, en Daphne Grunstra. Dankzij de ontmoeting met Petra ben ik nu ondernemer van de maand! Van nature ben ik het liefst op de achtergrond aanwezig, terwijl ik als zelfstandige op de een of andere manier wel zichtbaar moet zijn. Door te luisteren naar andere enthousiaste Open Coffee Haren-bezoekers ben ik gaan nadenken over hoe ik mijzelf wil profileren.

Ik geef het stokje door aan…

Ik wil graag Daphne Grunstra nomineren. Zij viel me op, doordat ze zich niet laat beperken tot één kernactiviteit. Ze lijkt me heel veelzijdig: zo schrijft ze, maakt en verkoopt ze lekkere en verantwoorde hapjes en benadrukt ze de kracht van introverten – wat mij ook erg aanspreekt. Ik ben nieuwsgierig naar haar verhaal!

 

Anja Borman Tekstservice Nederlands

Volg Anja online via: 

www.tekstservicenederlands.nl

 

 

Comments are closed.