Authentiek netwerken

Iedereen vertelt wel eens een leugentje om bestwil. Maar in hoeverre kun jij authentiek netwerken? In dit artikel lees je hoe authentiek je bent en hoe je authenticiteit in jezelf kunt stimuleren om beter te netwerken.

Zelfkennis

Een goede portie zelfkennis lijkt voor de hand liggend, maar wanneer je je eigen authenticiteit goed in kaart hebt gebracht kom je waarschijnlijk toch nog tot een verrassend resultaat. Om je daarbij te helpen kun je jezelf de volgende vragen stellen: wat is je stijl; wat zijn je voorkeuren en wat communiceer je daarmee? Wat zijn jouw kernwaarden en wat maakt jou uniek? Door die vragen voor jezelf te beantwoorden breng je al meer in kaart wie je bent en waar je voor staat. Want dat is de sleutel tot authenticiteit.

Drive

De wil om iets te bereiken is echter ook heel belangrijk. Als je namelijk nog niet helder hebt waar je voor staat en wat je wilt/kunt, dan wordt het lastig om de drive te vinden en ergens echt voor te gaan. Probeer dus iets te vinden wat jou aan het werk kan zetten. Dat kan een (simpele) frustratie zijn, maar ook juist een verlangen om iets voor de wereld te betekenen. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar sta je voor en wat is je passie? Wanneer je dat in kaart hebt gebracht, zul je merken dat je met je kernwaarden en voorkeuren die passie gemakkelijker tot uitvoering kunt brengen.

Onderscheidend zijn

Focus met name op je sterke punten. Daarmee kun jij je juist onderscheiden ten aanzien van anderen. Dus draag jij je outfit omdat je die leuk vindt, of omdat je denkt dat dat beter past bij hoe je over wilt komen? Wanneer je meer gaat handelen vanuit je kernwaarden en je drive, zul je merken dat dat juist is wat jou onderscheidend maakt. Daarmee maak je jezelf een stuk authentieker. En authenticiteit trekt mensen aan die net zo denken als jij. Je zult merken dat je netwerk zich daaraan zal aanpassen. Je zult mensen afstoten die minder bij je passen, en juist de mensen aantrekken die wel bij je passen.

Dus doe de test: hoe authentiek ben jij?

1 – bijna nooit;  2 – zelden;  3 – af en toe;  4 – meestal;  5 – bijna altijd

  1. Ik ben niet open en eerlijk over mijn gevoelens
  2. Ik zeg niet wat ik belangrijk vind
  3. Ik doe mee met wat anderen willen
  4. Ik vind ‘t belangrijker dat anderen tevreden zijn
  5. Ik houd rekening met wat anderen willen horen
  6. Ik overdrijf om iets van een ander gedaan te krijgen
  7. Ik houd mijn mond als ik het ergens niet mee eens ben
  8. Ik ga confrontaties uit de weg
  9. Ik denk niet dat mensen mij kennen
  10. Ik reageer anders dan dat ik mij heb voorgenomen

Hoe authentieker je bent, hoe lager je score zal zijn. En de pijnpunten zitten hem in die vlakken waar je 4 of 5 scoort. Wat was jouw score? Zie je nog ontwikkelpunten, of kun jij als een pro je authenticiteit inzetten bij het netwerken?

Bron: Rob Tol www.netwerkacademie.nl

Open Coffee Haren ▫️️️ Over mij ▫️ Bert Kaspersma
Foto van Bert Kaspersma

“Hallo, mijn naam is Bert. In 2015 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Communicatie en Media, en sinds december 2016 actief bij iDees Online. Daar help ik mee met het maken van marketing- en communicatiestrategieën. Daarnaast schrijf ik blogs en af en toe zul je me ook een video zien posten.”

Mijn LinkedIn-profiel: Bert Kaspersma

Comments are closed.