Ben jij al AVG proof?

Wat is de AVG, waarom komt dit en wat moet je als ondernemer, vereniging, stichting hiervoor doen? Mr. Koen Konings van NORD Advocaten heeft hierover kort maar duidelijk verteld tijdens zijn presentatie op donderdag 19 april bij de Open Coffee Haren. Er is heel veel te zeggen over de AVG en er is ook al veel gezegd. Soms wordt het er niet duidelijker op met al die verschillende verhalen, interpretaties en meningen.

De kern van het verhaal is dat wij ons bewust dienen te zijn van de gegevens die we verzamelen, hoe we dit bewaren, wat we ermee doen, hoe lang we het bewaren en op welke manier we het vernietigen. Dat dit gevoelige informatie kan zijn die misbruikt kan worden en dat we er ons best voor doen om dit te voorkomen. Om deze reden is de AVG er die eigenlijk niet nieuw is. De meeste dingen zijn al langer verplicht, echter worden de regels strenger en kunnen er vanaf 25 mei boetes – die er niet om liegen – uitgedeeld worden.

Om welke gegevens gaat het? Om persoonsgegevens. Alle gegevens die aan een persoon te koppelen zijn van huisadres tot IP adres van hobby’s tot religie. Wanneer verzamel of of verwerk je die? Als je gegevens van meerdere personen bij elkaar hebt, zoals bijvoorbeeld een ledenlijst, mailinglijst, klantenlijst, enzovoort. Let wel het gaat om persoonsgegevens en niet bedrijfsgegevens, maar een ZZP-er valt dan wel weer onder de persoonsgegevens.

Reacties van deelnemers

“Het was een zeer inspirerende ochtend voor mij met zeer mooie ontmoetingen en gesprekken waar ik veel van heb opgestoken. Smaakt zeker naar meer!”
Vitale groet, Corina Rozema


Foto’s door Elise Pragt

Comments are closed.