Netwerken: 10 waardevolle tips van ervaren ondernemers

Als ondernemer kom je met netwerken in aanraking. Een manier om nieuwe mensen te ontmoeten buiten de bekende kring die je al om je heen verzameld hebt. Maar hoe haal jij nu het maximale uit je netwerk? Welke tip heb jij om offline in te zetten? Hoe onderhoud jij je contacten online?

Dat vroegen wij aan de deelnemers van Open Coffee Haren en deze tips kwamen eruit:

 1. Toon oprechte belangstelling
  Als je met iemand praat, wees dan oprecht geïnteresseerd in je gesprekspartner en wat hij of zij te vertellen heeft. Luister en stel vragen. Denk nooit ‘hier kan ik niks mee’. Van elk gesprek kun je iets opsteken of leren.
 2. Durf zichtbaar te zijn
  Leren en durven jezelf zichtbaar te maken. Het gaat om de boodschap en passie die je volgt. Iedereen heeft een keer voor het eerst een netwerkbijeenkomst bezocht en ervaart daar een bepaalde drempel bij.
 3. Leg contact
  Stap over je onzekerheid heen en zet de stap om daadwerkelijk contacten te leggen. Het is goed voor je zelfvertrouwen en de zichtbaarheid van je bedrijf.
 4. Leer elkaar kennen
  Probeer tenminste een of twee nieuwe mensen te leren kennen.  Netwerken kost tijd hoeft niet perse alleen over werk te gaan. Maak nieuwe vrienden!
 5. Luister met aandacht
  Wees volledig aanwezig in het contact. Luister om de ander te begrijpen, luister niet om te reageren.
 6. Blijf dicht bij jezelf
  Speel geen rol. Wees naturel. Vertel met passie wat je doet.
 7. Durf samen te werken
  Je kunt bijvoorbeeld elkaars klanten bijvoorbeeld een korting geven of een (cadeau)bon aanbieden om bij elkaar te besteden.
 8. Kom iets brengen
  Netwerken is geen acquisitie. Bepaal wat je komt brengen. Luister, maak contact en vraag je af wat je kunt doen voor je gesprekspartner.
 9. Combineer offline met online
  Voeg mensen na het netwerken toe op LinkedIn en volg ze op andere social media kanalen, zodat je ze ook daar actief kan volgen.
 10. Koppel mensen aan elkaar
  Breng mensen met eenzelfde soort interesse met elkaar in verbinding.

Nieuwsgierig, wat is jouw netwerktip? Laat het weten in een reactie onder deze update: www.facebook.com/opencoffeeharen en bekijk hier direct alle tips van de deelnemers. Misschien staan er inmiddels wel nog meer bij.

Comments are closed.