Aandacht en focus, twee uitvoerende functies en vaardigheden binnen ons brein

Wat we erover weten, hoe werkt ons brein?

Om doelgericht te kunnen werken moeten we de geringe aandacht langere tijd vasthouden. Dit kan moeilijk zijn vanwege taakeisen, moeilijkheidsgraad taak, onvoorspelbaarheid van de taak, stress, lage motivatie of slaapgebrek.

Wat we eraan kunnen doen

Als we het lastig vinden om aan een taak te beginnen, dan oefenen we eerst met dit gedeelte. Daarna leren we om lang genoeg door te kunnen werken in een aantal blokken om de taak ook af te krijgen. Het is belangrijk om afleidingen te verwijderen in de omgeving en soms is het prettiger om samen met iemand aan een lastige taak te werken. Dat kan de motivatie en concentratie positief beïnvloeden.

Als het moeilijk is om met een lastige taak te beginnen, dan kun je dagelijks oefenen met deze taak. Als er meerdere lastige taken zijn, dan kun je deze ook afwisselen. Bepaal een doel en stel een deadline. Werk een specifiek plan uit en knip een complexe taak in stukjes, dan kun je ook beter overzien welk stukje eerst gedaan moet worden. Het is mogelijk om jezelf te belonen na het afronden van een (deel van de) taak.

Technische hulpmiddelen

Er zijn diverse apps bijvoorbeeld www.pomodorotechnique.com of Interval Minder.

Zandlopers in verschillende tijdseenheden, een kookwekker of Time Timer. Ook handig om de tijd te bewaken als je een presentatie moet geven of een workshop of training.

Digitale timer voor de computer of smartphone.

Interactieve workshops

Vanaf het najaar van 2017 ga ik diverse workshops geven in de regio Assen – Groningen. Ik ga starten met de volgende twee thema’s:

  1. Energie & Balans
  2. Digitaal organiseren en dataveiligheid rond nieuwe Europese wetgeving

Wil je meer weten over deze workshops? Stuur dan even een e-mail naar organiekophetwerk@gmail.com.

Comments are closed.