Communicatie boven en onder de tafel

Learning by Doing oftewel leren door het te doen. Lucienne Scholten en Janneke Renkema hebben ons meegenomen in de wereld van het oefenen van lastige gesprekken. Zij zijn coach en trainingsacteur. Er zijn twee gesprekken voorgedaan. Eén van iemand die op een netwerkbijeenkomst is en oversneeuwd wordt in het gesprek door een enthousiaste andere deelnemer. Ze vindt het lastig vind om het gesprek over te nemen en zichzelf ook te presenteren. (Mooi voor deze bijeenkomst). Het tweede gesprek was spontaan en op verzoek van een deelnemer. Het betrof een gesprek met een lastige, dominante, leidinggevende.

Tijdens de gesprekken werd er input van de overige deelnemers gevraagd over ‘hoe komt het over’, ‘heeft het effect’, ‘wat zie/ voel je gebeuren’, ‘hoe zou jij dit aanpakken’. Vervolgens werd dit geprobeerd. Een leerzame manier (learning by doing) hoe je zelf je gesprekken kunt verbeteren.

Tevens kwamen zaken ter sprake als het ijsbergmodel en communicatie boven en onder tafel. Communicatie boven de tafel is wat we horen. Communicatie onder de tafel is dieper en gaat over meerdere lagen. Wat zien we, wat voelen we? Dit kan iets anders zijn dan wat we horen. Communicatie onder de tafel is een belangrijk onderdeel van het gesprek en hoe dit verloopt. Het kan zinvol zijn om van laag te veranderen.

De netwerkbijeenkomst was goed bezocht, interactief en in een prettige sfeer. Zoals elke Open Coffee Haren bijeenkomst was deze keer weer anders. Het vertrouwde laagdrempelige concept blijft echter hetzelfde. Dit kregen wij, de organisatie, ook nu weer te horen van deelnemers. “De laagdrempeligheid spreekt aan er is een goede en prettige sfeer.” Daar zijn we erg blij mee en motiveert ons om op deze manier door te gaan.

De volgende bijeenkomst is op donderdag 21 september en hebben we een netwerkwandeling (i.v.m. de zomervakantie is er in augustus geen bijeenkomst).

Wij wensen jullie een goede zomervakantie om de batterij weer op te kunnen laden.

Op de Zeepkist

De pitch was deze maand van Margriet Zuidinga van Beauty & Nagelstudio Margriet (haar verhaal is te lezen op https://www.opencoffeeharen.nl/margriet-zuidinga-beauty-en-nagelstudio-margriet/). Wist je dat ze

  • je ook kan helpen om te stoppen met nagelbijten
  • product heeft speciaal geschikt voor mensen die werken in bijvoorbeeld de zorg en qua protocol geen kunstnagels mogen
  • dat ze een goede luisteraar is

Op de Zeepkist is deze keer gewonnen door Cyril Krol van Yard IT. Hou onze social media en/ of website in de gaten voor zijn verhaal.

Impressiefoto’s van de bijeenkomst en locatie

Comments are closed.