Voorkomen is beter dan voor komen

Ken je de uitdrukking ‘voorkomen is beter dan voor komen’? Voor de notarisbranche is dit zeker van toepassing. Veel van de aktes die ze opstellen zijn er voor om te zorgen dat dingen goed geregeld zijn als er zich een bepaalde situatie voordoet.

Notaris Jan Janssens van Bosscher Janssens notarissen te Groningen vertelde op de bijeenkomst van donderdag 19 januari hier meer over. Welke risico’s loop je als ondernemer en wat kun je doen? Denk hierbij aan overlijden of bijna overlijden. Het klinkt heel cru maar juridisch is het eenvoudiger als iemand overlijdt dan dat iemand bijvoorbeeld in coma ligt. Er is dan namelijk geen officiële erfgenaam waardoor er ook niet iemand juridisch gemachtigd is om dingen te regelen. Door bijvoorbeeld een levenstestament is dat te ondervangen.

Elke situatie is anders. Ben je ZZP-er of heb je een BV? Woon je alleen of samen en zo ja is er een samenlevingscontract, ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden óf in gemeenschap van goederen? Moet het persé in een notariële akte? Ook dat verschilt per situatie. Soms is het verplicht om een akte op te maken, denk daarbij aan het kopen van een huis, maar niet altijd. Toch kan het handig zijn om het wel in een akte vast te leggen. Bijvoorbeeld omdat deze in een register staan, waardoor ze makkelijk te vinden zijn.

Tevens gaf Jan Janssens nog een advies. Doe ca 1x per 5 jaar een soort akte APK. Kloppen de gegevens nog, zijn er essentiële dingen veranderd waardoor je er iets aangepast of aangevuld moet worden? In 9 van de 10 gevallen blijkt dat alles goed geregeld is. Door een regelmatige check te doen kun je er zelf ook gerust op zijn dat je je best hebt gedaan om eventuele vervelende situaties in de toekomst te voorkomen.

Naast de presentatie van van Jan Janssens, deed Lianne Jonker van Travelcounsselors haar ‘Op de Zeepkist pitch’. Haar verhaal kun je tevens vinden bij Op de Zeepkist.

Impressiefoto’s van de bijeenkomst

Comments are closed.