Waar sta jij en waar wil je staan?

Donderdag 19 mei jongstleden was Judith Bos van AccentMediation gastspreker op onze netwerkbijeenkomst. Judith liet ons een oefening doen in het kader van Verbindende Communicatie ook wel Geweldloze Communicatie genoemd. Het doel ervan is je bewust worden van je positie in een conflict, de positie van je ‘tegenstander’ en in hoeverre je zelf hier invloed op kunt hebben ook richting een oplossing (waar sta jij en waar wil je staan). Dit werd gevisualiseerd middels een touwtje.

De oefening* was in 2-tallen waarbij de ander representant was voor degene waar je een conflict of communicatie probleem mee hebt. Vervolgens kregen we de volgende opdrachten:

  • Ga op een afstand van je ‘tegenstander’ (de representant) staan die voor jou prettig voelt
  • Vraag jezelf af waar jij nog ruimte ervaart, hoe voelt dat kijkend naar de afstand en waar het touwtje ligt, wat ervaren jullie beiden 
  • Leg het touwtje neer waar je zou willen staan, en wat ervaar je nu, hoe voelt dat?
  • Pas je afstand aan naar waar je zou willen staan en leg het touwtje nu neer in het midden, want dat is je geboorterecht, iedereen heeft recht op evenveel ruimte. Wat ervaar je nu?

En dan wisselen. Vervolgens delen met elkaar wat je hebt ervaren tijdens deze oefening

Voor de deelnemers werden verschillende dingen duidelijk. Zoals ‘waarom neem ik niet meer ruimte’, ‘ik wil dichterbij staan dan wat de ander prettig vind’, ‘er is een enorme afstand, waarom, ik voel me machteloos’. De oefening was een goed startpunt in de netwerkgesprekken die daarna gehouden werden.

*De oefening is bedacht door Ellie van der Est met vrije bewerking door Judith Bos

De volgende Open Coffee Haren netwerkbijeenkomst is donderdagochtend 16 juni.

Impressiefoto’s van de bijeenkomst

Comments are closed.