Teamcommunicatie en -resultaat

Hoe gaat een overleg in een groep? Hoe stel je een team samen? Er zijn verschillende theorieën en visies hierover. Het thema van de bijeenkomst op donderdag 16 juni was groepsdynamiek. De deelnemers kregen een casus om samen op te lossen. Het was een actuele casus met in de kern de vraag jullie zijn de directie van een aantal ziekenhuizen, er is personeelstekort maar ook een opkomende pandemie. Hoe ga je hiermee om?

De deelnemers van de bijeenkomsten wisten vooraf niet wat de reden voor deze casus was. In principe ging het namelijk niet om de inhoud maar hoe het overleg verliep en welke Belbin teamrol bij wie past. Interessant was hoe het gesprek op gang kwam, wie welke input om welke manier leverde en wie resumeerde. Een ieder stapt snel in de rol die bij zijn of haar karakter past maar past zich tegelijkertijd ook aan aan de karakters en kwaliteiten van de overige teamleden.

Volgens dit model zijn er 3 basisrollen. Mensgericht, denkgericht en actiegericht. Daarin zijn verschillende onderverdelingen. In de praktijk hebben mensen een mix van meerdere rollen, met 1 van de 3 hoofdrollen als hoofdmoot. Om tot goede ideeën te komen en deze goed uit te (laten) voeren, kun je het beste een team hebben waarin deze rollen verdeeld zijn over de mensen. Op die manier versterk je elkaar. Net zoals bij een teamsport. Bij voetbal werkt het ook niet 11 spitsen op het veld te zetten.

Ga je een team samenstellen of personeel aannemen? Dan is het goed om dit te doen met de rollen in gedachten. Maar ook bij een overleg met meer dan 2 personen is het handig om bewust te zijn van de verschillende rollen. Ben jij nieuwsgierig naar Belbin en wil je een test doen om te kijken welke rol bij jou past? Dan kun je kijken op https://www.123test.nl/groepsrollentest/

Ter aanvulling hieronder een overzicht van teamrollen van Belbin en de presentatie van de bijeenkomst inclusief interessante grafieken.

Op de Zeepkist

Jozien Elgershuizen van Choose your way had de vorige keer Op de Zeepkist gewonnen. Haar verhaal kun je lezen op https://www.opencoffeeharen.nl/jozien-elgershuizen-choose-your-way/

Impressie van de bijeenkomst (wat is het toch heerlijk om naar buiten te kunnen als het mooi weer is)

Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst is donderdag 21 juli. Dan gaan we wandelen in het Noordlaarderbos. Hou de website en onze social media in de gaten voor meer informatie.

Comments are closed.